Svijet
0

Južna Koreja ograničava pristup web igricama poslije ponoći

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Južnokorejska vlada najavila je da će usvojiti zakon koji će mlađima od 16 godina onemogućiti da poslije ponoći dobiju pristup "online" igricama.

Nacrt zakona, koji će ovog mjeseca biti dostavljen parlamentu na razmatranje, predviđa obavezu kompanija koje se bave "online" igricama da djeci i adolescentima blokiraju pristup u vrijeme kad bi trebalo da spavaju, objavili su predstavnici južnokorejskog ministarstva za kulturu i porodicu.

Cilj ovog poteza je, kako su saopćili u Ministarstvu, da se očuva san djece, kako bi se izbjegao umor u školi i omogućilo vođenje normalnog života tokom dana, prenijele su agencije.

Vlada takođe planira da, na zahtjev roditelja, zatraži od kompanija da ograniče i vrijeme koje djeca mogu da provedu dnevno u igranju igrica.

Predviđeno je i da se korisnicima koji to traže obezbijede besplatni softveri koji će ograničavati vrijeme provedeno na webu.

Južna Koreja je jedna od zemalja sa najviše web korisnika, a štampa u toj zemlji redovno piše o raznim primjerima prekomjerne upotrebe Interneta.

U novembru je Južna Koreja, u konkurenciji 58 drugih zemalja, osvojila četiri zlatne medalje na takmičenju u igranju "online" igrica, WCG (World Cyber Games), prenose agencije.