Zbog protesta kreacionista
5

Južna Koreja: Naređeno izbacivanje primjera evolucije iz udžbenika

Klix.ba
Kampanja kreacionista je natjerala Vladu Južne Koreje da izdavačima školskih udžbenika naredi da iz svojih knjiga izbace primjere evolucije.

Društvo za reviziju udžbenika je pokrenulo peticiju kako bi izdavači iz udžbenika za srednju školu izbacili spominjanje evolucije konja i Archaeopteryxa, pretka modernih ptica.

Ovo društvo, koje se povezuje sa korejskom Asocijacijom za istraživanje kreacionizma, je kao razlog navelo činjenicu da se još uvijek vode debate o tome da li je Archaeopteryx uopšte mogao letjeti, prenosi Daily Mail.

Iz društva su izjavili da će nastaviti svoju borbu za izbacivanje svih evolucijskih teorija iz edukativnih materijala, uključujući i Darwinovo istraživanje iz knjige Porijeklo vrsta.

Blizu 26 posto stanovništva Južne Koreje se izjašnjavaju kao katolici, a 23 posto kao budisti. Budisti ne vjeruju u postojanje Boga ili stvoritelja pa se evolucija ne kosi sa njihovim vjerskim uvjerenjima.

Kreacionizam se u Južnoj Koreji počeo širiti nakon što je 1980. godine u Seulu održan Svjetski evangelizacijski skup.

Prema riječima Dayka Janga, evolucioniste sa Nacionalnog univerziteta u Seulu, glavna opasnost, koja prijeti evolucijskim istraživanjima u Južnoj Koreji, je nedostatak debata na akademskom nivou.