Svijet
19

Južna Koreja kiti jelku na granici, Sjeverna prijeti da će je bombardovati

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kada postavljate ogromnu jelku u svoje dvorište pred praznike, možda biste se trebali konsultirati i sa svojim komšijama. Na kraju krajeva, jaka svjetla koja "udaraju" u prozore vašeg komšije, nisu baš prijatna za njega. Međutim, ako su komšije Južna i Sjeverna Koreja, stvari su malo drugačije.
Foto: AFP
Foto: AFP
Danas su južnokorejske vlasti dozvolile tamošnjoj katoličkoj zajednici da postavi božićno drvce na brdo u blizini granice sa Sjevernom Korejom, da ga okite i upale svjećice. Jelka je visoka devet metara i čini se prilično bezazlenom. Nije baš da bi na bilo koji način ugrozila Sjevernu Koreju, ali ta zemlja i nije nešto u božićnom duhu.

Naime, Pjongjang koji na religiju gleda kao na prijetnju, često je imao prigovore protiv "stabla", nazivajući ga "alatom za psihološko ratovanje". Sjeverna Koreja je također danas saopćila da će bombardovati jelku ukoliko bude postavljena.

"Postavljanje svijetlećeg stabla je prvo počelo kao religijski događaj 1971. godine, ali je bilo smatrano sredstvom psihološkog rata protiv Sjevera, jer su se njegova svjetla mogla vidjeti iz Sjeverne Koreje", navodi novinska agencija Yonhap.