Svijet
0

Južna Koreja: Izvučeno još 19 beživotnih tijela iz potonulog trajekta

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
 Ronilačke spasilačke ekipe izvukle su još 19 beživotnih tijela iz trajekta koji je prije dvije sedmice potonuo u vodama na jugozapadu Južne Koreje, čime je broj mrtvih povečan na 212.

Južnokorejski zvaničnici javljaju da ronilačke ekipe i dalje tragaju za još 90 nestalih osoba. Akcija je otežana zbog jake vodene struje i pomjeranja petospratnog trajekta na dnu mora.

Većina stradalih u ovoj najvećoj pomorskoj nesreći u Južnoj Koreji u posljednje dvije decenije, bili su srednjoškolci koji su krenuli na izlet na obližnji otok.

Porodice žrtava oštro kritikuju vlasti zbog slabe koordinacije spašavanja ljudi sa trajekta.

Južnokorejanska predsjednica Park Geun-hye jučer je izrazila izvinjenje zbog nepravovremene akcije spašavanja.

"Južna Koreja je u nesreći izgubila veliki broj dragocjenih života. Izvinjavam se narodu. Mnogo sam tužna", kazala je predsjednica Park i akciju spašavanja ocijenila "nedovoljnom“".

Porodice žrtava smatraju da je izjava predsjednice Park bila "neiskrena".

Predsjednica Park je posjetila otkriveni spomenik žrtvama otkriven u gradu Ansanu, a porodice žrtava su izviždale njenu posjetu, a cvijeće koje je položila pred spomenik su bacili.

Petospratni trajekt se 16. aprila, tokom plovidbe iz grada Incheon ka otoku Jeju, prevrnuo na stranu, a potom brzo potonuo. Kapetan broda i 14 članova posade su pobjegli sa trajekta prije njegovog potonuća. Na trajektu ce nalazilo 476 osoba, među kojima 325 srednjoškolaca.