Svijet
0

Južna Koreja i dalje za ujedinjenje sa Sjevernom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Južna Koreja nije odustala od namjere da se ujedini sa Sjevernom Korejom, postupnom integracijom, izjavio je visoki južnokorejski dužnosnik dan nakon što je Pyongyang optužio Seoul da planira ovladati komunističkom zemljom.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje objavilo je u srijedu niz poteza koji bi omogućili da se postigne denuklearizacija Sjeverne Koreje i pomogne narodu te siromašne zemlje uoči ujedinjenja dviju zemalja.

Nekoliko sati kasnije na službenoj web stranici Sjeverne Koreje pojavila se tvrdnja da taj plan za 2011. godinu izražava namjeru Seoula da svrgne komunistički režim u Pyongyangu kao i upozorenje da bi pokušaj takvog ujedinjenja vodio "oružanom sukobu i propasti".

"Nije istina da Južna Koreja želi apsorpciju", saopćio je dužnosnik Ministarstva za ujedinjenje u Seoulu, čije je reagiranje prenijela agencija Yonhap. "Miroljubivo ujedinjenje, korak po korak jeste i ostat će cilj Južne Koreje u odnosu na Sjevernu Koreju", dodao je, prenio je Tanjug.

Ministar Hyun In-teak rekao je u četvrtak da podržava dijalog sa Sjeverom, ali je ukazao da Pyongyang prvo mora pokazati dobru volju i odustati od provokativnih izjava i poteza prema Seoulu.