Svijet
0

Južna Afrika uvela novčanice s likom Nelsona Mandele

FENA
Prve novčanice na kojima se nalazi lik Nelsona Mandele puštene su u opticaj u Južnoj Africi.

To su prve južnoafričke novčanice na kojima se nalazi lik jedne crne osobe - one će zamijeniti ranije novčanice na kojima su bile slike divljih životinja ili prizori sa seoskim i industrijskim motivima.

Predsjednik Jacob Zuma izjavio je da puštanje u opticaj novih novčanica predstavlja "poniznu gestu duboke zahvalnosti" Južne Afrike Nelsonu Mandeli, prenosi BBC.

Mandela (94), jedna je od najomiljenijih svjetskih ličnosti nakon što je proveo 27 godina u zatvoru zbog borbe protiv aparthejda.

Guvernerka Centralne banke Jill Marcus prva je koja je koristila nove banknote - ona je potrošila 160 randi (oko 18 dolara) u svojoj lokalnoj prodavnici u južnaoafričkoj prijestonici Pretoriji.

Ona je izjavila da je Mandela bio oduševljen dizajnom novčanica.

Također je kazala da Južna Afrika pokušava da promijeni dizajn svojih novčanica svakih sedam godina iz sigurnosnih razloga.

Mandelin lik otisnut je na prednjoj strani novih novčanica, dok je "pet velikih" životinja - lav, leopard, nosorog, bizon i slon - ostaju na poleđini.

On je dobio Nobelovu nagradu za mir 1993. godine zbog svoje kampanje protiv vladavine bijele manjine i izabran je za predsjednika države godinu dana nakon toga.

Poznat među svojim zemljacima po plemenskom nadimku "Madiba", on se povukao iz javnog života.