Svijet
0

Južna Afrika pod pritiskom Kine nije izdala vizu Dalaj-lami

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tibetanska vlada u egzilu u Indiji saopćila je u ponedjeljak da je Južna Afrika odbila izdati vizu Dalaj-lami pod "jakim pritiskom" Kine, što je Pretorija osporila.

Duhovni vođa tibetanskg budizma planirao je da s drugim dobitnicima Nobelove nagrade za mir prisustvuje konferenciji o nogometu kao instrumentu borbe protiv rasizma i ksenofobije u Južnoj Africi, koja će se održati u Južnoj Africi prije Svjetskog kupa 2010. godine u toj zemlji.

"Istina je da je Južna Afrika, pod intenzivnim pritiskom kineskih vlasti, odbila izdati vizu Dalaj-lami", izjavio je agenciji AFP glasnogovornik tibetanskog vjerskog zvaničnika Thubten Samphel, potvrdivši informacije koje su u nedjelju otkrili aktivisti jedne južnoafričke protibetanske grupe i neke novine u Johannesburgu.

"Pošto je njegova svetost kazala da neće smetati nijednoj stranoj vladi, mi ne protestiramo, ali smo vrlo razočarani", izjavio je Samphel.

Južnoafrička vlada je u ponedjeljak demantirala da je na nju vršen pritisak i potvrdila da djeluje na "suveren" način.

Ronnie Mamoepa, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova je izjavio agenciji AFP da je "Dalaj-lama već dolazio u dva navrata" u Južnu Afriku, 1996. i 2004".