Cape Town
0

Južna Afrika odbila uplovljavanje "Petra Velikog"

FENA
Južna Afrika nije dozvolila atomskoj raketnoj krstarici ruske Sjeverne flote "Petru Velikom" uplovljavanje u Cape Town, javila je u utorak agencija Itar-Tass.

Ruska državna agencija navodi da je po južnoafričkom zakonu za uplovljavanje brodova na atomski pogon potrebna posebna dozvola Nacionalne uprave za nuklearnu energiju.

Dnevnik Cape Times piše da ta uprava nije dala pozitivan odgovor na zahtjev za uplovljavanje krstarice, planirano za period od 9. do 12. januara, prenosi agencija.

Taj list je prenio izjavu predstavnika uprave Gina Moonsamyja da nije ispunjeno nekoliko uvjeta koji, između ostalog, uključuju objavljivanje u lokalnoj štampi da je podnesen zahtjev za uplovljavanje mjesec dana ranije kako bi javnost mogla izneijeti svoje stavove.

Pored toga, uvjeti podrazumijevaju da gradska administracija s predstavnicima broda sačini plan za moguće vanredne događaje, i predaju izvještaja o stanju sistema sigurnosti, sa pismom zemlje registracije broda s potvrdom o spremnosti da na sebe preuzme troškove za otklanjanje posljedica moguće havarije na nuklearnom postrojenju.

Itar-Tass navodi da se ne isključuje mogućnost dobijanje dozvole "u posljednjem trenutku".

"Petar Veliki" treba uploviti u Cape Town na putu u Indiju, gdje će sa grupom ratnih brodova ruske Tihookeanske flote učestvovati u rusko-indijskim vježbama "Indra 2009".

Ruska atomska krstarica je nakon izvršavanja zadataka u Karipskom moru 25. decembra isplovila u Atlantski okean sa kursom prema Južnoj Africi.