Svijet
0

Južna Afrika obilježila 30. godišnjicu događaja u Sovetu

FENA
30 godina od krvavih stradanja
30 godina od krvavih stradanja
Južna Afrika obilježila je u petak marševima i prigodnim programom na glavnome nogometnon stadionu u Sovetu, gradu pored Johannesburga, 30. godišnjicu studentskih demonstracija kada je policija žestoko intervenirala, što je kasnije podstaknulo mnoge Južnoafrikance da krenu u borbu protiv apartheida.

Oko hiljadu ljudi, na čelu s predsjednikom Taboom Mbekijem, prošetalo je ulicama Soveta, istim putem kao i studenti 16. juna 1976. godine. U toku marša minutom šutnje odali su počast Hektoru Pietersonu, 17-godišnjem mladiću koji je stradao tokom intervencije policije i koji je postao simbol studentske borbe za demokratiju, podsjeća agencija AP.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Nekadašnji učesnici tih događaja govorili su o studentskom protestu koji je započeo pobunom protiv održavanja nastave u školstvu na afrikanerskom, jeziku bijele manjine na vlasti kojim govori tek šest od 44 miliona stanovnika Južne Afrike.

Tadašnji režim apartheida žestoko je reagirao. Policija je upotrijebila suzavac i grubu silu protiv nenaoružanih studenata. Vijesti o grubo ugušenoj pobuni obišle su cijeli svijet koji je osudio takvo nasilje režima na vlasti.