Svijet
0

Juščenko zamrznuo na dva dana odluku o raspuštanju parlamenta

FENA
Viktor Juščenko; Foto: Reuters
Viktor Juščenko; Foto: Reuters
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko zamrznuo je u utorak na dva dana član 2 svoje odluke o raspuštanju parlamenta od 26. aprila kako bi Vrhovna rada mogla legitimno razmotriti paket prijedlog zakona s ciljem da osigura održavanja prijevremenih izbora u Ukrajini.

Juščenko je suspendirao svoju odluku na dva dana, 29. i 30. maja, nakon što se u nedjelju dogovorio s političkim suparnikom Viktorom Janukovičem i predsjednikom parlamenta Oleksandrom Morozom da će se prijevremeni izbori održati 30. septembra.

Predsjednik je to odlučio kako bi omogućio poduzimanje hitnih mjera koje bi trebale pomoći u rješavanju političke krize u zemlji na osnovu prijevremenih parlamentarnih izbora, navodi se u saopćenju objavljenom na službenoj web stranici ukrajinskog predsjednika.

Parlamentarni izbori bili su prvobitno planirani za 24. juni, ali se tome usprotivila vladajuća koalicija, što je dovelo do dugotrajne političke krize.

Čelnici parlamentarnih frakcija i odbora sastaju se u parlamentu u utorak ujutro kako bi utvrdili dnevni red sjednice Vrhovne rade i odobrili procedure za usvajanje prijedloga zakona - u paketu ili odvojeno.

Izaslanstvo Evropskog parlamenta, prenosi Hina, doputovat će u utorak u trodnevnu posjetu Kijevu gdje će se sastati sa svim glavnim političkim snagama Ukrajine kako bi razgovarali o stanju u zemlji.