Svijet
0

Juščenko: Ukrajina bez stranih baza na svom tlu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko ponovo je danas pokušao da uvjeri Moskvu da jačanje veza njegove zemlje s NATO-om ne ugrožava ruske interese i ponovio da na teritoriji Ukrajine neće biti stranih baza.

"Ukrajina ne planira da locira vojne baze bilo koje druge zemlje na svom tlu", kazao je Juščenko nastupajući u Vijeću Ukrajina - NATO završnog dana samita Alijanse u glavnom gradu Rumunije Bukureštu.

On je ukazao da njegova zemlja "ima puno pravo da bira svoj put" na planu sigurnosti, ali da njeni "euroatlantski interesi nisu upereni protiv bilo koje treće zemlje", prenio je DPA.

Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer rekao je da NATO "cijeni svoje odnose, cijeni saradnju sa Ukrajinom i želi da ode dalje", a stalnu komisiju NATO - Ukrajina nazvao "ključnim forumom za iskren i otvoren dijalog".

Lideri zemalja NATO-a objavili su jučer da će Ukrajina i Gruzija postati članice Saveza, ali nisu ponudili nikakav precizni raspored niti su ovim bivšim sovjetskim republikama ponudili da potpiše Akcioni plan za članstvo (MAP).

Odlučeno je također da će ministri vanjskih poslova zemalja NATO na sastanku u decembru izvršiti prvu procjenu vezanu za ove dvije zemlje.

"Siguran sam da će na (decembarskom) sastanku Ukrajina dobiti poziv za MAP", kazao je Juščenko.

Međutim, u redovima Aijanse zasad ne postoji saglasnost oko podrške Ukrajini u NATO-u, a najveći protivnici te ideje su Njemačka i Francuska, koje strahuju da će to dalje pokvariti odnose evropskih zemalja sa Rusijom.

Moskva se odavno protivi NATO aspiracijama Ukrajine i Gruzije, smatrajući da će to biti direktna prijetnja njenim strateškim interesima i ne želi približavanje NATO granicama Rusije.

Ovo pitanje će kasnije danas biti jedna od tema zasjedanja Vijeća Rusija - NATO, kojem će prisustvovati i ruski predsednik Vladimir Putin.