Svijet
0

Juščenko pozvao posmatrače EU-a da prate izbore

FENA
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko izjavio je u četvrtak u Bruxellesu kako se slaže da Evropska unija pošalje posmatrače koji bi nadgledali održavanje prijevremenih izbora u Ukrajini 30. septembra, koji su raspisani radi okončanja višemjesečne krize u zemlji.

''Dao sam tehničke instrukcije ministarstvu vanjskih poslova da pošalje pozive evropskim predstavnicima da dođu u Ukrajinu i nadgledaju izbore 30. septembra", rekao je Juščenko nakon susreta s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

Ukrajinski predsjednik, koji uživa podršku Zapada, raspisao je izbore nakon što je postigao dogovor s premijerom Viktorom Janukovičem, političkim protivnikom još iz vremena "narandžaste revolucije" 2004. godine.

Janukovič se također saglasio s održavanjem izbora koji bi trebalo da okončaju političku krizu što je prijetila da dovede do sukoba između grupa odanih predsjedniku i premijeru, prenijele su agencije.

Solana, koji je ove sedmice razgovarao i s Janukovičem, izrazio je nadu da će sporazum ukrajinskih zvaničnika okončati krizu i otvoriti vrata za "normalizaciju života" u toj zemlji.

Politička previranja u Ukrajini izazvala su uznemirenost u EU jer Ukrajina predstavlja važan tranzitni pravac za naftu i gas iz Rusije ka zapadnoevropskim zemljama.

Evropska unija je u ponedeljak s Kijevom potpisala sporazum o viznim olakšicama za građane Ukrajine, kao i sporazum kojim se omogućava veći izvoz ukrajinskog čelika članicama Unije.