Ukrajina
0

Juščenko poziva Timošenko i Janukoviča da poštuju zakon

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Aktuelni predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko pozvao je u ponedjeljak kandidate za budućeg šefa države u drugom krugu izbora, Juliju Timošenko i Viktora Janukoviča, da poštuju zakon i uzdržavaju se od protivpravnih aktivnosti uoči drugog kruga predsjedničkih izbora 7. februara.

Juščenko je sazvao vanrednu sednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu zbog događaja oko štamparije "Ukrajina", u kojoj će se štampati glasački listići za drugi krug predsjedničkih izbora, javile su ruske agencije.

Podsjećajući da je na inicijativu vlade premijerke Timošenko izmjenjen osnovni akt tog javnog preduzeća i na osnovu toga imenovan novi direktor, Juščenko je rekao da je situacija isprovocirana a da promjena direktora koji se bavi pripremom listića za izbore između prvog i drugog kruga izbora nije potez koji jača povjerenje protivnika izbora i povjerenje društva.

Janukovičeva Partija regija otpužila je u ponedjeljak Timošenko za zauzimanje i upad u štampariju, radi štampanja 1,5 miliona biračkih listića viška, što pristalice Timošenko odbacuju, prenijela je agencija RIA Novosti.

Itar-Tass je javio da je Juščenko obavezao vijeće da donese odluku o obnovi rada preduzeća "Ukrajina".

  • Treba ocijeniti ono što se dogodilo na političkom nivou i odrediti korake koje neophodno treba preduzeti radi osiguranja čuvanja preduzeća, rekao je aktuelni ukrajinski predsjednik, koji je naveo da novi direktor nema dostup radu s tajnim dokumentima.

Juščenko je, istovremeno, osudio i protest na koji su se odlučili poslanici Janukovičeve partije, koji se nalaze u štampariji i rekao da ne podržava njihov postupak. Prema njegovim riječima, pet poslanika Partije regiona zajedno s još 20 osoba zauzeli su kabinet direktora preduzeća.

  • S druge strane, Timošenko je naložila da se organizuje video-nadzor procesa štampanja listića, na osnovu kojeg će građani preko interneta moći da prate proces i pakovanje listića, kako bi se "ukinule insinuacije Partije regiona", saopćio je ministar unutarnjih poslova Jurij Lučenko.

Lučenko je, također, odbacio optužbe o doštampavanju listića, jer Centralna izborna komisija još nije objavila konačne zvanične rezultate i utvrdila obrazac listića koji će se upotrebljavati u drugom krugu.

Ministar je izjavio da je policija u vrijeme današnjeg incidenta privela 22 osobe, koje su se predstavile većinom kao pomoćnici i osiguranje poslanika skupštine, kao i čuvari preduzeća.

Lučenko je izrazio revolt zbog postupaka glavnog tužilaštva, budući da su pokrenuti postupci protiv dvojice pripadnika policije.

Opoziciona Partija regija ranije u ponedjeljak je izrekla tvrdnje da je napadnuta i zauzeta štamparija "Ukrajina" i da je približno 300 osoba, koji su se predstavili kao pripadnici privatne kompanije za osiguranje, upalo u tu kompaniju, prenosi Tanjug.