Svijet
0

Juščenko poziva na brži prijem Ukrajine u NATO

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko pozvao je u nedjelju na ubrzavanje prijema svoje zemlje u NATO, nakon nedavnog oružanog sukoba između susjedne Rusije i Gruzije, u govoru prilikom 17. godišnjice nezavisnosti Ukrajine.

"Moramo ubrzati naše djelovanje oko prijema u evropski opći sustav sigurnosti i pojačati potencijal odbrane naše zemlje", izjavio je on.

"Svi oni koji se brinu za Ukrajinu moraju to reći otvoreno: ulaz u euroatlantski sustav sigurnosti jedini je način zaštite života i blagostanja naših obitelji, naše djece i unučadi", nastavio je on na početku vojne paradu u Kijevu.

Tbilisi je 7. augusta pokrenuo ofanzivu na svoju odmetnutu pokrajinu Južnu Osetiju što je već 8. augusta izazvalo oštar odgovor ruske vojske.

Juščenko je stao na gruzijsku stranu u tom sukobu te je čak osobno posjetio Tbilisi izražavajući solidarnost s Gruzijom.

"Ukrajina će sve učiniti da ne dopusti eskalaciju sile u našem području", kazao je on u nedjelju.

"Ukrajina osuđuje svaki pokušaj remećenja aktualnog svjetskog poretka i njegovih demokratskih vrijednosti", dodao je on u jedva prikrivenoj kritici Rusije.

Gruzija i Ukrajina nastoje izaći iz zone utjecaja Moskve i pristupiti Sjevernoatlantskom savezu.

NATO je obećao primiti obje zemlje, prenosi Hina, ali im je odbio dati službeni status kandidata na samitu u Bukureštu u aprilu ove godine.