Nedostatak kapaciteta
0

Juppe: Zemlje domaćini ne mogu da primaju nove imigrante

FENA
Alain Juppe
Alain Juppe
Zemlje koje prihvataju imigrante više nemaju kapacitete da primaju nove doseljenike, a Francuska je odlučna u namjeri da se bori protiv ilegalne imigracije, izjavio je u petak u Maroku francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppé.

"Zemlje koje prihvataju imigrante više nisu sposobne da integrišu nove doseljenike na svojoj teritoriji. Borićemo se protiv ilegalne imigracije u Francuskoj i oslanjati na saradnju s Marokom u tom pogledu", kazao je Juppe na zajedničkoj pres-konferenciji sa šefom marokanske diplomatije Sadom Edinom Otmanijem.

Ministar vanjskih poslova Francuske, koji u petak završava dvodnevnu posjetu Maroku, rekao je da je ilegalna imigracija neprihvatljiva, ističući da Francuska svake godine legalno primi 180.000 imigranata, ali da sada ima velikih poteškoća da ih integriše u društvo, javio je France Presse.

Juppe je, takođe, kazao da marokanski studenti, kojih u Francuskoj ima više od 30.000, predstavljaju najveću zajednicu stranih studenata u ovoj zemlji.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nedavno je, u okviru kampanje za osvajanje drugog mandata na predsjedničkim izborima u aprilu, izjavio da u Francuskoj ima previše imigranata.

Prema procjenama francuskog Nacionalnog instituta za statistiku iz 2008. godine, imigranti rođeni u inostranstvu i njihovi direktni potomci rođeni u Francuskoj, čine 19 posto stanovništva ove zemlje, a najveći broj njih, preko 40 posto, dolazi iz Afrike.