Svijet
11

Juncker: EU potrebna vlastita vojska

FENA
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Evropskoj uniji je potrebna vlastita vojska kako bi se suočila s Rusijom i drugim prijetnjama, ali i da bi podstakla vanjsku politiku ovog bloka, izjavio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u nedjelju za njemačke novine.

Tvrdeći da NATO nije dovoljan jer sve njegove članice nisu u Evropskoj uniji, Juncker je rekao da bi zajednička vojska EU također poslala važne poruke svijetu.

"Zajednička vojska Evropske unije pokazala bi svijetu da ratovi između zemalja ovog bloka nikada više neće izbiti", kazao je Juncker za njemački Welt am Sonntag.

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen pozdravila je Junckerov prijedlog, kazavši: "Naša budućnost kao Evropljana rezultirat će zajedničkom evropskom vojskom".

"Takva bi vojska pomogla da formiramo strane i sigurnosne politike i omogućila bi Evropi da preuzme odgovornost u svijetu", rekao je Juncker.

On kaže da bi zajednička vojska EU mogla biti korisna tokom ukrajinske krize.

"S vlastitom vojskom, Evropa bi mogla reagovati kredibilnije na prijetnju miru u državi članici ili susjednoj zemlji. Mogli bi odmah rasporediti vojnike. Također, zajednička vojska bi mogla poslati jasnu poruku Rusiji da smo ozbiljni u odbrani naših evropskih vrijednosti", kazao je predsjednik Evropske komisije.

Ovaj 28-člani blok već ima borbene snage koje se smjenjuju s vremena na vrijeme i svrha im je da budu dostupni kada je potrebna brza reakcija, ali dosad nikada nisu bili iskorišteni u krizi.

Lideri EU su ranije rekli da žele unaprijediti zajedničke sigurnosne politike tako što će ubrzati vrijeme koje je potrebno za slanje vojske.

Međutim, Britanija i Francuska, koje su dvije najveće vojne sile u bloku, oprezne su po pitanju davanja veće vojne uloge Evropskoj uniji, strahujući da bi mogla potkopati NATO.