Ukrajina
0

Julija Timošenko saslušana u tužilaštvu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja je optužena za zloupotrebu položaja, bila je danas po pozivu u tužilaštvu i sve ukazuje da će se jedan od lidera Narandžaste revolucije naći pred sudom.

Timošenkova je nakon dolaska u kancelariju državnog tužioca izjavila da joj je rečeno da je preliminarna istraga okončana i da zvaničnici sada pripremaju slučaj za sud.

Bivši ukrajinski premijer juče je u kancelariji državnog tužioca provela duže od 11 časova, dok je prethodnih nekoliko dana takođe dugo ostajala radi ispitivanja. Današnji boravak u kancelariji bio je nešto kraći i ona je nakon jednog i po časa napustila zgradu.

Iz njene kancelarije ranije je saopšteno da tokom jučerašnjeg 11-časovnog ispitivanja nije imala šansu ni da jede.

Međutim, portparol tužilaštva Jurij Bojčenko negirao je ove tvrdnje ističući da je Timošenkova ispitivana dva časa a da je preostalo vrijeme provela upoznavajući se sa slučajem protiv nje.

On je dodao da je Timošenkova i danas izčitavala slučaj protiv nje, koji je u posljednjoj fazi prije nego što bude prebačen sudu.

Timošenkova je pod istragom jer je tokom ekonomske krize upotrijebila novac iz budžeta namijenjen za ekologiju za pokrivanje velikih dugovanja ukrajinskim penzionerima.
Ona odbacuje optužbe nazivajući ih osvetom predsjednika Viktora Janukoviča i njegovih plaćenika liderima Narandžaste revolucije iz 2004. godine jer su tada poništeni namješteni izbori na kojima je on tvrdio da ih je dobio.