Bez izjava
0

Julija Timošenko prebačena iz zatvora u bolnicu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko prebačena je u srijedu ujutro iz zatvora u Kharkivu u bolnicu u ovom gradu na istoku Ukrajine na liječenje nekoliko kičmenih hernija, saopćile su zatvorske službe.

"Za vrijeme prebacivanja zatočenica nije dala nikakav prigovor niti izjavu. Njeno zdravstveno stanje nije se pogoršalo posljednjih dana", izjavili su ljekari, dodaje se u saopćenju.

Rehabilitaciju opozicionerke će voditi ljekar njemačke klinike Charite Lutz Harms zajedno s ukrajinskim ljekarima.

Nešto ranije ujutro, novinar AFP-a je vidio konvoj u kojem je bilo ambulantno vozilo i automobili ukrajinske policije kako ulaze u bolnicu u kojoj će opozicionerka biti liječena.

Kćerka opozicionerke Evgenije saopćila je prethodnog dana da je njena majka prihvatila da bude primljena u ovu bolnicu u srijedu pod uslovom da je tamo liječi njemački ljekar.

"Ljekar Lutz Harms će pomoći da opozicionerka prekine štrajk glađu koji je započela 20. aprila zbog protesta protiv nasilja kojem je bila podvrgnuta u zatvoru", precizirala je Evgenija Timošenko nakon što je posjetila majku u zatvoru.

Inicijator "narandžaste revolucije" u Ukrajini 2004. godine, Julija Timošenko zatvorena je u augustu 2011. godine, a osuđena u oktobru na sedam godina zatvora zbog prekoračenja ovlasti.

Opozicionerka neprestalno osuđuje ovaj proces kao ličnu osvetu predsjednika Viktora Janukoviča koji je izabran 2010. godine.