Ukrajina
0

Julija Timošenko ponovo odbila pregled stručnjaka

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Bivša premijerka Ukrajine, a sada čelnica opozicione stranke Otadžbina, Julija Timošenko, ponovo je u subotu odbila da je pregledaju specijalisti Ministarstva zdravstva, saopćila je pres služba državne kaznene uprave, koja ocjenjuje zdravstveno stanje Timošenko kao zadovoljavajuće.

"Bivša premijerka ponovo je kategorički odbila pregled i pružanje neophodne ljekarske pomoći specijalista ministarstva", navedeno je u saopćenju koje prenosi Itar-Tass.

Ruska državna novinska agencija je, s druge strane, prenijela tvrdnju glasnogovornice Timošenkove koja je već dvije sedmice u istražnom zatvoru, da zdravstveno stanje bivše premijerke "nastavlja da se pogoršava".

"Timošenko insistira da je ljekar kojem ona vjeruje hitno pregleda i napravi analizu krvi. To je izuzetno potrebno kako bi se saznali uzroci pojave veoma čudnih simptoma", rekla je Marina Soroka.

Soroka je rekla da će, ukoliko ličnom ljekaru Timošenko ne bude omogućeno da je posjeti, to biti "potvrda da vlasti nešto skrivaju a da bolest bivše premijerke nije slučajna".

Kaznena uprava Ukrajine saopćila je da je bivša premijerka odbila da je pregledaju članovi ljekarske komisije u kojoj su bili vodeći stručnjaci ministarstva zdravlja - uključujući zamjenicu ministra Raisu Mojsejenko i dekana Medicinskog fakulteta Vasila Netjaženka.

Timošenko je uhapšena po odluci suda 5. augusta, pred kojim odgovara na optužbe za prekoračenje ovlaštenja prilikom potpisivanja sporazuma s Rusijom o isporukama gasa Ukrajini 2009. godine.

Pečorski oblasni sud u Kijevu je prekjučer osmi put odbio da pusti na slobodu bivšu premijerku, a Apelacioni sud je 12. augusta odbio da prihvati žalbu na njeno hapšenje.