Svijet
0

Julija Timošenko nositeljica liste za parlamentarne izbore

FENA
Julija Timošenko (Foto: AFP)
Julija Timošenko (Foto: AFP)
Julija Timošenko bit će nositeljica liste glavnog opozicionog saveza na parlamentarnim izborima u oktobru.

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja izdržava sedmogodišnju kaznu zatvora za zloupotrebu položaja, simbolično će biti nositeljica liste glavnog opozicionog saveza na parlamentarnim izborima u oktobru, koji je kampanju počeo u ponedjeljak.

Politički savez koji objedinjuje stranku Julije Timošenko i bivšeg predsjednika parlamenta Arsenija Jacenjuka odlučio je na kongresu da opozicionu čelnicu stavi na čelo liste, dok se ona nalazi u zatvoru. Ti parlamentarni izbori bit će prvi veliki test nakon izbora predsjednika Viktora Janukoviča 2010. koje će Zapad pomno pratiti radi procesa protiv pripadnika oporbe, poseno Timošenko.

Evropska unija i Sjedinjene Države traže oslobađanje bivše premijerke, koja je zbog hernije diska u maju prebačena u kliniku u Harkivu. Tri njemačka ljekara berlinske klinike posjetili su opozicionu čelnicu u ponedjeljak i predložili nastavak liječenja još četiri do osam sedmica. Konačnu odluku o tome će donijeti ukrajinske vlasti koje sumnjaju da Nijemci odugovlače s liječenjem.