Ukrajina
0

Julija Timošenko maltretirana u zatvoru?

SRNA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog navodne zloupotrebe položaja, možda je bila maltretirana u zatvoru, izjavila je danas poslanik u Evropskom parlamentu Zuzana Rojtova.

Timošenko se već duže vrijeme žali na zdravstvene probleme, a njena porodica i advokati navode da trpi bolove u donjem dijelu leđa.

Zatvorske vlasti saopštile su da pažljivo prate njeno zdravstveno stanje, kao i preporuke njemačkih ljekara koji su je pregledali tokom ovog mjeseca.

Rojtova, koja je nekadašnja ministarka zdravstva Češke i članica partije Evropskog naroda, već duže vrijeme podržava Timošenkovu. Posjetila je Kijev tokom ove sedmice i vidjela zdravstveni karton bivše ukrajinske premijerke sa podacima od novembra 2011. godine.

"Podaci jasno pokazuju da su čak i tada medicinski rezultati ukazivali na potrebu liječenja lumbalnog dijela anesteticima, kao i na potrebu za odmorom uz dodatna ispitivanja sa eventualnim hirurškim rješenjem. To bi bila standardna procedura. Umjesto toga, njoj su uskraćivane pomoćne štake, provodila je veliki broj sati na ispitivanju i čak su joj privremeno uskraćena sredstva protiv bolova", ističe se u saopštenju Rojtove.

Prema njenim riječima, mnogo će ozbiljnije prihvatiti strah porodice Timošenko da će ona "biti izložena otrovnim materijama kako bi popustila pod pritiskom".

Rojtova je zaključila da zdravstveno stanje Timošenkove izaziva zabrinutost da je bila maltretirana tokom boravka u zatvoru.