Ukrajina
0

Julija Timošenko iznenadila protivnike

SRNA
Julija Timošenko (Foto: Reuters)
Julija Timošenko (Foto: Reuters)
Rezultat koji je ostvarila Julija Timošenko u prvom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini iznenadio je njene protivnike, piše danas Financial Times.

Ukrajinski premijer Timošenko je postigla neočekivano dobar rezultat osvojivši pet odsto više glasova nego što se to predviđalo u anketama javnog mnjenja uoči glasanja i tako dobila šansu da u drugom krugu izbora pobijedi favorita, opozicionog lidera Viktora Janukoviča.

Analitičari ističu da je mnogo izglednije da će ona u drugom krugu privući glasove ostalih šesnaest kandidata, uključujući one koje je u prvom krugu dobio predsjednik Juščenko.

Timošenko i Janukovič već su počeli da razmjenjuju optužbe i izvjesno je da će se do 7. februara žestoko boriti kako bi obezbijedili bukvalno svaki glas.

Jučerašnje glasanje, koje predstavlja test demokratskih standarda u Ukrajini, nadgledalo je čak tri hiljade stranih posmatrača zbog zabinutosti da bi slabo planiranje, zloupotreba administrativnih ovlašćenja i rupe u izbornom zakonu mogli da dovedu do izbornih prevara, piše Financial Times.