Optužen za silovanje
0

Julianu Assangeu odbijena žalba na izručenje u Švedsku

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu odbijena je žalba na izručenje iz Velike Britanije u Švedsku, zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje. Dvoje sudija u Londonu odlučili su da će podržati presudu prema kojoj Assange mora biti izručen Švedskoj.

Švedske vlasti žele da se Assange suoči sa optužbama za silovanje jedne i seksualno zlostavljanje i uznemiravanje druge žene u Štokholmu prošle godine.

Njegovi avdokati su rekli da će se žaliti Vrhovnom sudu na ovu presudu. Oni sada imaju 14 dana da izvedu ovaj slučaj pred najviši sud u zemlji i to po osnovi da je ovaj slučaj od opšte važnosti za javnost.

Assange (40) je odbio sve optužbe i rekao da su politički motivisane.

Assange je na dan presude došao u tamnoplavom odijelu i kako se primicao zgradi suda, gomila okupljena oko zgrade uzvikivala je za njegovo oslobođenje.

Inače, Wikileaks je objavio diplomatske dokumente koji su osramotili nekoliko vlada i neke međunarodne poduzetnike širom svijeta. Američki vojnik Bradley Manning nalazi se u američkom pritvoru zbog optužbi da je dozvolio "curenje" važnih diplomatskih dokumenata.