London
0

Julian Assange pušten na slobodu uz kauciju

Sarajevo-x.com
Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, pušten je danas na slobodu uz kauciju.

Sud u Londonu je četvrtak, nakon saslušanja žalbe tužilaštva, donio odluku da se osnivač WikiLeaksa pusti na slobodu uz kauciju od 317.400 dolara, koju su ponudile pristalice 39-godišnjeg Australijanca, među kojima su i brojne slavne osobe.

Podsjećamo, sudija Howard Riddle je ranije odobrio oslobađanje Assangea uz plaćanje kaucije i ostale striktne uslove, međutim Austalijanac je morao ostati u pritvoru sve dok se ne razmotri žalba tužilaštva.

WikiLeaks danima objavljuje povjerljive dokumente američke diplomatije, što je razljutilo vlade širom svijeta, a naročito administraciju u Washingtonu.

Assange je uhapšen u Londonu prošle sedmice na osnovu optužbi da je u Švedskoj počinio seksualna krivična djela, što on negira.

Julian Assange je na sud stigao u zatvorskom kombiju, a po izlasku iz njega mnoštvo fotoreportera nagrnulo je oko njega kako bi ga fotografirali. Njegov advokat Mark Stephens uvjete u kojima je njegov klijent zadržan u zatvoru, nazvao je "viktorijanskim", a mislio je na držanje u samici i puštanje van samo na sat vremena dnevno.

Sudac Quesley prilikom izricanja odluke zaključio je kako historija Assangeovog slučaja u Švedskoj daje osnovu po kojoj se može zaključiti da bi mogao biti oslobođen optužbi na sudu. Assange i dalje nastavlja borbu protiv izručenja švedskim vlastima.