Svijet
0

Julian Assange - od zvanice na zabavama do neprijatelja broj jedan

SRNA
Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP)
Za SAD osnivač WikiLeaksa Julian Assange možda je sada "državni neprijatelj broj jedan", dok su pojedini američki političari pozivali i na njegovo pogubljenje, ali prije manje od godinu dana on je prisustvovao koktel zabavi u američkoj Ambasadi u Rejkjaviku, glavnom gradu Islanda.

Na prijemu u Rejkjaviku Assange je razgovarao sa zamjenikom američke misije Semom Watsonom a tada je već bio u posjedu raznih tajnih diplomatskih depeša, uključujući i detalje o američkoj i britanskoj ulozi u krahu banaka na Islandu, koji su kasnije objavljeni i izazvali nezadovoljstvo u lokalnim medijima.

"On se sigurno zabavio na tom prijemu. Otišao je tamo kao moj gost. Mislila sam da će to biti šala da on ode tamo i da vidim da li će ostali znati ko je on. Mislim da nisu imali pojma", rekla je poslanica u parlamentu Islanda i bivša aktivistica u WikiLeaksu Birgitta Jonsdottir. 

Assange je prije održavanja zabave već objavio više desetina američkih dokumenata, uključujući tajna uputstva za ponašanje prema zatvorenicima u Guantanamu i e-mailove Sarah Palin, kandidata republikanaca za potpredsjednika SAD na izborima 2008. godine -  prenosi britanski dnevnik "Daily Telegraph".

Američki State Department osudio je objavu uputstava, nazivajući to "krivičnim djelom". 

Assange je na zabavu otišao iz svoje baze na Islandu, poznate kao "bunker", gdje je radio na objavljivanju povjerljivog videosnimka američke vojske na kojem je prikazan napad na civile u Iraku.

Prije nego što je zabava održana WikiLeaks je došao u posjed oko 600.000 strogo povjerljivih zapisa američke vojske iz sukoba u Afganistanu i Iraku, a koje je objavio tokom ove godine.
U objavljenoj povjerljivoj depeši koju je napisao Watson, a objavio WikiLeaks,  navode se detalji razgovora između njega i britanskog ambasadora u Rejkjaviku.

Američka Ambasada u Rejkjaviku odbila je da komentariše Assangeovu pozivnicu za zabavu.