Svijet
14

Julian Assange dobio azil u Ekvadoru

Klix.ba
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Osnivač stranice Wikileaks, Julian Assange, dobio je azil u Ekvadoru. To je potvrdio ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino, javlja CNN.

Velika Britanija je nakon informacija o azilu za Assangea saopćila da mu ne može garantovati sigurno napuštanje zemlje. Assange se trenutno nalazi u Ambasadi Ekvadora.

Objavljujući ekvadorsku odluku, Patino je izjavio kako njegova zemlja vjeruje da su Assangeova strahovanja od političkog progona "legitimna".

On je izjavio da je njegova zemlja odana svojoj "tradiciji" zaštite ranjivih osoba.

"Vjerujemo da će naše prijateljstvo s Ujedinjenim Kraljevstvom ostati netaknuto", kazao je on.

U televizijskom obraćanju u srijedu ministar Patino je rekao da je Ekvadorska vlada dobila pisano obavještenje da će Britanska vlada "napasti" ambasadu u Londonu ukoliko im ekvadorske vlasti ne predaju Assangea.

Britanske vlasti su saopćile da imaju zakonsku obavezu Švedskoj izručiti Assangea, koji je optužen za seksualne prijestupe, te da se traži općeprihvatljivo rješenje.

Wikileaks je osudio britansku poruku Ekvadoru i nazvao je neprijateljskim i ekstremnim činom.

Oko Ambasade Ekvadora u Londonu je bio mali broj policajaca, ali je njih vremenom sve više. U njoj se Assange nalazi otkako je zatražio azil u junu. Dvije su ga žene optužile za seksualni napad u Švedskoj u augustu 2010. godine. Assange je optužbe odbacio i dodao da se radi o namještaljki koja je rezultat objavljivanja tajnih američkih dokumenata na Wikileaksu.

Zbog uslovne kazne je Assange moraoprovoditi dane i noćiu jednoj kući u Londonu. Nalog za hapšenje je izdan nakon što je prekršio uslovnu kaznu i ušao u Ambasadu Ekvadora.

Wikileaks je objavio stotine hiljada tajnih dokumenata čime su osramoćene vlade SAD-a i drugih zemalja.

Assange je potražio utočište u Ambasadi Ekvadora pet dana nakon što je Vrhovni sud u Velikoj Britaniji odbio razmotriti njegovu žalbu na presudu o izručenju Švedskoj. To je bila njegova posljednja prilika u Velikoj Britaniji.