Svijet
0

Juli 2006. najtopliji mjesec u Holandiji u posljednjih 300 godina

FENA
Juli 2006. godine na putu je da postane najtopliji mjesec u Holandiji otkako su se u toj zemlji temprerature prvi put počele mjeriti u 1706. godini, saopćio je u utorak holandski meteorološki institut KNMI.

Prosječne dnevne temperature u prvih 24 dana jula iznosile su rekordnih 22,3 stepeni Celziusa, u poređenju s ranijim rekordom od 21,4 stepeni iz jula 1994. i normalnom prosječnom temperaturom od 17,4 stepeni, saopćio je KNMI, javio je Reuters.

"Juli 2006. najtopliji je mjesec ikada zabilježen", navodi institut u saopćenju.

Holandska mjerenja temperatura, pokrenuta početkom 18. stoljeća, među najstarijima su u svijetu. Mjerenja na bazi termometra počela su na mnogo široj osnovi od oko 1850. godine.

Holandski meterolozi tvrde kako ne mogu ustanoviti direktnu vezu između globalnog zagrijavanja i toplotnog vala u Evropi, iako je KNMI prognozirao topliji vremenski trend u narednih 50 godina i rastući broj toplotnih valova.

Temperature u Holandiji porasle su na čak između 36 i 37 stepeni Celziusa u prošloj sedmici, dok je dvoje ljudi umrlo na takmičenju u pješačenju, koje je kasnije otkazano.