Svijet
0

Jugoistok Evrope pesimistično gleda na budućnost, ali želi članstvo u EU

FENA
Većina stanovnika zemalja JI Evrope pesimistično gleda na svoju budućnost, ali skoro sve države regije smatraju da bi članstvo u Evropskoj uniji popravilo stanje, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje javnoga mišljenja organizacije Gallup Europe. Slične rezultate je pokazala i anketa na portalu Sarajevo-x.com, gdje više od 50% anketiranih želi da BiH uđe u EU.

Riječ je o istraživanju koje je ta organizacija provela u Albaniji, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Rumuniji, te na Kosovu i Turskoj, i koje se bazira na odnosu građana prema evropskim integracijama, problemima u zemlji i odnosima prema susjedima, karakterističnih za svaku od tih zemalja.

Najpesimističniji u regiji su kosovski Albanci, čak 73 posto ispitanih misli da bi im život izvan Kosova bio bolji, tako misli i 68 posto Makedonaca, te 52 posto Srba i Crnogoraca.

U Bugarskoj, koja je već postala članica EU to mišljenje dijeli samo 35 posto stanovništva, a u Hrvatskoj, koja je na pragu evropskog članstva, 38 posto ispitanika.

Svoju ekonomsku situaciju, sudeći po rezultatima istraživanja, najbolje vide građani Hrvatske i Albanije, njih 17 odnosno 18 posto ju ocjenjuju dobrom, dok to misli samo 11 posto građana Makedonije, i 15 posto Crnogoraca, Bugara i Srba.

Samo 26 posto ispitanika na Kosovu reklo je da ima posao, iza njih slijedi 41 posto ispitanika Makedonije, 51 Srbije, te, najviše, 73 posto ispitanika iz Hrvatske.

Članstvo u Evropskoj uniji vidi se u većini zemalja kao put napretka, s Albancima u Albaniji i na Kosovu koji su najviše naklonjeni EU, dok su Hrvati najveći euroskeptici.

[SLIKA]1[/SLIKA]Građani Srbije, kako je kazao predstavnik Gallupa Europe Robert Manchin, među najvećim su zagovornicima priključenja zemlje EU u regiji, više od 70 posto ga podržava, dok isto istraživanje pokazuje da u Hrvatskoj 34 posto građana misli da je članstvo u EU dobro za zemlju.

Istraživanje u zemljama regije pokazalo je da građani kao najveći problem u razvoju i evropskim integracijama vide korupciju.

Istraživanje kaže da je samo 8 posto građana Srbije općenito zadovoljno svojim životom (u Albaniji, tek šest, u Bugarskoj tri), da je tržište rada ocijenjeno kao najgore, kao i da ispitanici u Srbiji u odnosu na druge u regiji imaju veće povjerenje u instituciju poštenih izbora, prenijela je Hina.

Pozitivnim se može smatrati činjenica da svaka deseta osoba u Srbiji vjeruje da bi u budućnosti moglo doći do sukoba u Srbiji ili regiji, nasuprot - na primjer - ispitanicima u Makedoniji, gdje čak jedna trećina njih očekuje sukobe u svojoj zemlji ili najbližem okruženju.

Također, suprotno izjavama političara u Srbiji, tek 20 posto ispitanika očekuje da će Kosovo ostati u Srbiji u sklopu nekakve autonomije, ali "još manji postotak vjeruje da je to dobro rješenje", kazao je Manchin.