Planovi Evropske komisije
0

Jugoistočna Evropa nije zaboravljena

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Veliki plan oporavka za rast i radna mjesta Evropske komisije pokazuje solidarnost sa zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, saopćeno je danas iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

U sveobuhvatnom Velikom planu za rast i radna mjesta koji je Evropska komisija predstavila, izražena je solidarnost i sa zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Komisija će nastaviti s pružanjem podrške ekonomskoj i socijalnoj konsolidaciji zemalja kandidata i zemalja zapadnog Balkana, na obostranu korist Evropske unije i regije.

S tim ciljem Komisija će plasirati "Paket odgovora na krizu" vrijedan 120 miliona eura, čiji je cilj podržati ekonomski razvoj, posebno malih i srednjih preduzeća kao i 500 miliona eura kredita koje će osigurati međunarodne finansijske institucije.

Pri usvajanju Plana EC-a za oporavak komesar Olli Rehn je izjavio da je sretan što je Komisija usvojila ovaj važan prijedlog i izuzetno je važno što zemlje iz procesa proširenja nisu zaboravljene.

  • Finansijska kriza je jasno pokazala koliko je jugoistočna Evropa već integrirana u Evropsku uniju. Nove ekonomije ove regije su među najdinamičnijim ekonomijama u Evropi koja je glavna destinacija za izvoz. Ovo pokazuje da proširenje ne uzrokuje problem, naprotiv, proširenje je dio rješenja za ekonomsku revitalizaciju Evrope. Mi imamo zajedničku sudbinu, kazao je Rehn.

Plan EC-a za oporavak je zasnovan na dva elementa koja se međusobno podupiru. Prvi element su kratkoročne mjere za poticanje potražnje, spašavanje radnih mjesta i obnavljanje povjerenja. Drugi element, "pametna ulaganja", će omogućiti veći rast i održiv napredak u dugoročnijem periodu.

Plan zahtijeva pravovremen, usmjeren i privremeni finansijski poticaj od oko 200 milijardi eura ili 1,5 posto BDP-a Evropske unije, kako u okviru nacionalnih budžeta (oko 170 milijardi eura, 1,2 posto BDP-a) tako i unutar budžeta Evropske unije i budžeta Evropske investicione banke (oko 30 milijardi eura, 0,3 posto BDP-a).

Od svake zemlje članice EU se zahtijeva da poduzme važne mjere za dobrobit svojih i građana ostatka Evrope. Plan oporavka će ojačati i ubrzati reforme koje su već u toku unutar Lisabonske strategije o rastu i radnim mjestima. U njega su uključene i opsežne akcije na nivou država članica i Evropske unije da bi se pomogla domaćinstva, industrija i koncentrirala pomoć na one najugroženije. Plan navodi konkretne korake za unapređenje poduzetništva, istraživačkog rada i inovacija, uključujući automobilsku i građevinsku industriju.

Cilj Plana za oporavak je potaknuti zalaganja za hvatanje ukoštac s klimatskim promjenama istovremeno otvarajući prijeko potrebna radna mjesta putem, primjera radi, strateškog investiranja u energetski učinkovite zgrade i tehnologije.