Tokom demonstracija protiv Assada
0

Jug Sirije: Tri osobe ubijene, 16 povrijeđeno

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Snage sigurnosti su ubile tri osobe, a 16 povrijedile za vrijeme demonstracija u tri mjesta na jugu Sirije, saopćio je Ured za praćenje poštivanja ljudskih prava (sa sjedištem u Londonu).

Jedna osoba je poginula, a četiri su povrijeđene iz vatrenog oružja u Anhelu (na jugu), dvije osobe su izgubile život, a devet je povrijeđeno u Hiraku, u predgrađu Dere, gdje je u martu počela pobuna protiv režima Bashara al-Assada, a tri osobe su povrijeđene u Ghabaghebu, u regiji Dera, precizirao je isti izvor.

Međutim, državna agencija Sana dala je drugačiju verziju. Ona je izvijestila da su jedan policajac i civil ubijeni, dok su dvojicu policajca povrijedili "naoružani ljudi“. Ona je također izvijestila da su četvoricu pripadnika snaga reda u Anhelu povrijedili "naoružani ljudi koji su otvorili vatru i bacili bombe na njih“.

Uprkos prisustvu velikog broja pripadnika snaga sigurnosti, prema saopćenju Ureda, demonstracije su održane u Homsu, gdje se na jednoj, prema tvrdnjama ekstremista, okupilo oko 20.000 ljudi, a manji broj u Deir Ezoru (na istoku), u Latakiji i Baniasu (na sjeverozapadu) na mediteranskoj obali, u dvije četvrti Damaska i nekoliko mjesta njegovog predgrađa.

U regiji s većinskim kurdskim stanovništvom na sjeveroistoku Sirije, gotovo deset hiljada osoba defiliralo je u Kamišliju i Amudi, prema izjavi jednog militanta.

Nemoguće je dobiti potvrdu iz nezavisnog izvora jer novinarima nije dozvoljeno prisustvo.