Svijet
0

Jug Filipina: Oteto 30 osoba

FENA
Oko 100 naoružanih osoba, za koje se vjeruje da su pristalice jednog lokalnog političara, u ponedjeljak su oteli 30 osoba na jugu Filipina da bi spriječili rivala da podnese kandidaturu za predstojeće izbore, saopćili su zvaničnici filipinske armije.

Među osobama koji su oteti i odvedeni u planinsku oblast provincije Magindanao, na ostrvu Mindanao, su žena koja je planirala da podnese kanidaturu za guvernera provincije u ime supruga, dva advokata i nekoliko novinara, izjavio je portparol vojske, pukovnik Jonathan Pons, prenosi Reuters.

  • Mi smo poslali vojsku u tu oblast da bismo spriječili izbijanje političkih tenzija. Naš cilj je da oslobodimo sve te ljude i da spriječimo eskalaciju nasilja između dva politička rivala, rekao je Pons.

Podnošenje kandidatura za skoro 18.000 funkcija na općim i lokalnim izborima, koji će biti održani 10. maja 2010. godine, počelo je prošle nedjelje.

Predizborna kampanja za predsjednika, potpredsjednika i 12 poslanika gornjeg doma Kongresa počinje u februaru, a za lokalne funkcije i gotovo 300 poslanika donjeg doma Kongresa krajem marta.

Izborni procesi na Filipinima obično su praćeni nasiljem, naročito na jugu zemlje, gdje se snage sigurnosti bore protiv komunističkih pobunjenika, islamističkih ekstremista i žestokih trvenja među klanovima.