Svijet
0

Juan Manuel Santos novi predsjednik Kolumbije

FENA
Juan Manuel Santos (Foto: AP)
Juan Manuel Santos (Foto: AP)
Bivši kolumbijski ministar odbrane Juan Manuel Santos lako je izvojevao pobjedu u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora nasljeđujući predsjednika Alvara Uribea na mjestu čelnika jednog od najvažnijih saveznika Washingtona u Latinskoj Americi.

Santos (58), kandidat Socijalne stranke nacionalnog jedinstva kojega je podržao konzervativni Uribe, dobio je 68,9 posto glasova, dok je bivši gradonačelnik Bogote Antanas Mockus, kandidat Stranke zelenih, daleko zaostao s 27,6 posto glasova nakon prebrojanih glasova s više od 75 posto biračkih mjesta, kako je saopćilo kolumbijsko Nacionalno izborno vijeće.

Santos je obećao nastaviti Uribeovu sigurnosnu politiku i podršku privrednicima što je u Kolumbiju privuklo rekordan nivo inostranih ulaganja.

Uribe mjesto predsjednika napušta u avgustu, ali je još uvijek popularan nakon dva mandata tokom kojih se borio protiv ljevičarskih pobunjenika FARC-a i razoružao zabranjene paravojne snage koje su nekada harale Kolumbijom, četvrtim po veličini proizvođačem nafte u Latinskoj Americi.

Podsjećajući na sukob koji očekuje Santosa, sedam policajaca je poginulo u eksploziji mine u blizini granice s Venecuelom na sam dan izbora, a vojska je ubila šest gerilaca u centralnom dijelu zemlje.

Santos, koji je također bio ministar finansija i pomogao Kolumbiji da prevlada finansijsku krizu 1990-tih, također će se morati suočiti i s dvocifrenom nezaposlenošću, trajnim budžetskim deficitom i skupim zdravstvenim sistemom u vrijeme dok se kolumbijska ekonomija oporavlja od globalne krize.