Svijet
0

Josef Fritzl od ranije poznat policiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Austrijanac Josef Fritzl (73), koji je proteklih dana šokirao svijet nakon što je policija otkrila da je 24 godine držao zatočenu u podrumu porodične kuće svoju kćerku Elisabeth (42), koju je seksualno zlostavljao i sa njom dobio sedmoro djece, imao je od ranije policijski dosje.

U dosjeu Josefa Fritzla stoji da je u više navrata optužen za silovanje. Sada se pojavio dokument u kojem je riječ o silovanju jedne žene iz Linza oktobra 1967. godine.

Sudski dokument već je bio odložen u arhivu pokrajinskog suda Gornje Austrije i on je sada proslijeđen državnom tužilaštvu u Sankt Pöltenu.

U tom dosjeu, kako citiraju mediji, stoji da je Josef Fritzl 1967. optužen da je, pored silovanja 24-godišnje žene iz Linza, u septembru pokušao u jednoj šumi u Linzu silovati i jednu 21-godišnju djevojku.

Također se ističe da je policiji bio poznat i kao egzibicionist koji je napadao žene po šumama u okolini Linza.

Prema izjavama članova iz šireg kruga porodice, Josef Fritzl odrastao je bez oca, a njegova majka ga je gotovo svakodnevno tukla.

Sestra njegove supruge Christine R. priča da je očigledno u djetinjstvu došlo do nekog poremećaja kod Josefa i da on više nije mogao saosjećati s drugima. Prema njenim riječima njegova supruga Rose bila je izložena stalnim poniženjima.

Grad Amstatten, u kojem je otkriven ovaj zločin, izložen je ovih dana najezdi neobične vrste turista. Naime, navalili su znatiželjnici da vide gdje i kako je živio kriminalac, koji je proteklih dana bio na naslovnim stranicama medija u svijetu.

Isto tako općinske vlasti bore se i s fotografima, koji po svaku cijenu pokušavaju napraviti snimke žrtava, prenijele su agencije.

Oni su zauzeli mjesta na drveću u blizini bolnice u kojoj je smještena Elisabeth, njeno šestero djece, kao i njena majka.