Svijet
20

Još uvijek nema traga avionu i 239 putnika nestalih kod Vijetnama, porodice očajne

Klix.ba
(Foto: EPA)
Tim sastavljan od ljudi i opreme iz nekoliko zemalja i dalje traga za avionom Malaysia Airlinesa koji je u subotu rano ujutro nestao u blizini Vijetnama.

Posade vijetnamskih helikoptera u subotu su na morskoj površini primijetile dvije velike mrlje od nafte, što sugerira da je avion možda pao u more, mada to još nije potvrđeno.

Let MH370 u kojem je 239 putnika nestao je na putu za Peking iz Kuala Lumpura. Dvije trećine putnika su iz Kine, a nekoliko njih je iz drugih dijelova Azije, Sjeverne Amerike i Evrope. U avionu su bile i dvije bebe.

Novinske agencije su prenijele da dva putnika koja su evidentirana na letu, zapravo nisu uopće bili u avionu. Radi se o državljaninu Italije i Australije. Njima su pasoši navodno ukradeni u Tajlandu.

Na pitaje da li se možda radilo o terorističkoj otmici aviona, malezijski premijer Najib Razak je kazao da se istražuju sve mogućnosti, ali da je prerano za donositi bilo kakve zaključke.

Pomorska potraga za avionom je nastavljena i kada je pala noć iznad Južnog Kineskog Mora, ali je potraga iz zraka obustavljena zbog mraka i nastavit će se ujutro. Također, javljeno je ranije da malezijski brodovi nisu našli tragove nesreće tamo gdje je uspostavljen posljednji kontakt sa avionom.