Svijet
0

Još uvijek neizvjesna sudbina taoca u školi u Sjevernoj Osetiji

NINA
Još uvijek je neizvjesna sudbina najmanje 150 učenika u dobi od 7 do 17 godina, učitelja i roditelja koje grupa naoružanih otmičara drži u školi u Beslanu u Sjevernoj Osetiji, javlja Deutsche Welle.

Izvor Itar Tassa navodi da je moguće da otmicu predvodi Doku Umarov, jedan od čelnika pobunjeničkih skupina koje djeluju u Čečeniji, a prema najnovijim informacijama do sada je ubijeno osam osoba, a devet ih je ranjeno.

Naime, u jutrošnjem napadu na školu ubijene su tri osobe, a otmičari, među kojima ima i žena, prijete da će dići u zrak čitavu školu ako policija pokuša prodor. Oko pedesetak djece je uspjelo pobjeći iz zgrade nakon otmice, a prema posljednjim informacijama, otmičari su pustili 15 učenika.

Posredničku ulogu ponudio je predstavnik islamske zajednice, ali otmičari zahtijevaju pregovore s političkim vrhom i traže puštanje na slobodu svih pobunjenika iz nedaleke Čečenije, kao i povlačenje ruskih snaga iz te republike. Otmičari prijete kako će pogubiti po 50 učenika za svakog poginulog vlastitog borca, a za svakog ozljeđenog po 20.

Naime, ovo je već treći napad u kratko vrijeme nakon obaranja dvaju aviona i jučerašnjeg napada na stanicu podzemne željeznice u Moskvi kada je poginulo deset osoba.

"Nije slučajno da su istodobno s napadom u Moskvi digli u zrak dva autobusa u Izraelu. Čitav svijet je suočen s tom prijetnjom. Protiv nje se teško boriti, ali moramo. I to ćemo činiti svim sredstvima koja su nam na raspolaganju, između ostalih i s političkim", kazao je ruski ministar obrane Sergej Ivanov.