Svijet
7

Još uvijek im nema traga: Boko Haram tuče, zlostavlja, siluje i vodi u rat otete djevojčice

Klix.ba
Prošlo je više od četiri mjeseca otkako su članovi ekstremne grupe Boko Haram oteli 270 djevojčica iz škole i odveli u nepoznato. Nekoliko ih je uspjelo pobjeći odmah, a nekoliko danima nakon što su trpjele razna mučenja o plašile se za svoje živote. Devetnaestogodišnja učenica koja je pobjegla svjedočila je o užasima krzo koje je prolazilau paklu zatočeništva.

Djevojčice su mučene fizički, silovane i bile prisiljene na udaju. Veliki broj njih okončao je u tajnim kampovima i za njih se nikada ništa nije čulo. Neke su morale učestvovati u napadima tako što su im nosile municiju tokom borbi. Djevojčice su korištene i kao mamac da privuku muškarce kršćane da ih ubiju.

Podsjetimo, djevojčice su otete u maju ove godine iz škole na sjeveroistoku zemlje. Pokrenuta je kampanja #BringBackOurGirls koja je urodila plodom - postignuto je primirje i djevojčice su trebale biti vraćene no to još nije učinjeno.

Novi detalji o Boko Haram šokirali u sve. Ekstremna grupa cilja studente i kršćane kojima prijete bičevima, batinama ili smrću ukoliko ne pređu na Islam, prestanu ići u školu, te da nose veo ili nikab. Često su prisiljavane na brak, fizički ih muče, siluju...

Devetnaestogodišnja učenica iz države Borno, opisala je kako su nju i njenih pet prijatelja militanti uhvatili u zasjedu prijeteći da će ih ubiti ako nastave ići u školu.

"Ovo su ljudi koje tražimo. Tvrdoglavi su i insistiraju da idu u školu iako kažemo da je 'boko' haram. Ubit ćemo vas danas", prisjetila se učenica riječi jednog od zlobnika.

Djevojčice su držane nekoliko dana u šumi Sambis, a pušteni su nakon što su obećali da će prestati ići u školu i da će preći na Islam.

Boko Haram smatra kako je "zapadno obrazovanje zabranjeno" te provodi kampanju bombardovanja i različitih napada u Nigeriji već pet godina, za kada je ubijeno 7.000 osoba, prema podacima Human Right Watcha.

Od 2009. godine oteto je više od 500 djevojčica i žena. One koje pobjegnu nerijetko budu ignorirane iako imaju bitne informacije o načinu rada Boko Haram. Znaju gdje se kriju, ko je glavni i koliko municije imaju, ali nigerijske vlasti ih nikada ne intervjuišu nakon što pobjegnu.

"Nigerijska vlada i njeni saveznici moraju povećati napore da okončaju brutalne otmice i pruže medicinsku, psihološku i socijalnu pomoć ženama i djevojčicama koje su uspjele pobjeći", rekao je Daniel Bekele, afrički direktor Human Right Watcha.

Vezani članci