Svijet
0

Još tri članice EU će potpisati vizni sporazum sa SAD

FENA
Estonija i Letonija su, usprkos zajedničkoj viznoj politici Evropske unije, danas saopćile da će potpisati bilateralne sporazume sa Sjedinjenim Američkih Državama kako bi omogućile svojim građanima da putuju bez viza u ovu zemlju.

Slovačka je izjavila da i ona ima namjeru da učini isto, dok je Češka to već učinila, javio je DPA.

Estonija i Letonija planiraju da u srijedu u njihovim glavnim gradovima potpišu memorandum o sporazumijevanju, precizirao je u Bruxellesu Normans Penke, visoki zvaničnik ministarstva vanjskih poslova iz Rige.

"To je bilateralno pitanje koje treba biti riješeno bilateralno", rekao je Penke na završetku sastanka ministara vanjskih poslova EU.

Slovački ministar vanjskih poslova Jan Kubiš je izjavio da vlada u Bratislavi namjerava da potpiše veoma brzo isti sporazum, ali da još nije dogovoren datum.

Tako će ove tri članice EU, poslije presedana koji je napravila Česka krajem februara, učiniti prvi korak ka ulasku u američki vizni program koji ima mnogo strožiju kontrolu podataka nego EU, ali one insistiraju na činjenici da to nije u suprotnosti sa propisima Unije.

Slovenački ministar vanjskih poslova Dmitrij Rupel koji je predsjedavao današnjim sastankom u Bruxellesu reagirao je oprezno na ovu najavu rekavši "naša želja je da svi građani EU mogu putovati svuda bez vize, a posebno u SAD".

Rupel je podvukao da se nada da će EU i američki zvaničnici postići dogovor oko viza na sastanku koji će biti održan u četvrtak u Sloveniji.

Češka je naljutila Bruxelles prije dvije sedmice kada je potpisala odvojeni bilateralni sporazum sa Washingtonom koji predviđa tješnju saradnju radi sigurnosti u zračnom saobraćaju u zamjenu za ukidanje viza.

Administracija EU u Bruxellesu pak pokušava da ubijedi Washington da proširi svoj bezvizni program na svih 27 članica EU.