Svijet
0

Još sedam dana do početka pregovora o statusu Kosova

FENA
Kako beogradski elektronski mediji javljaju, danas je ministarstvu vanjskih poslova Srbije stigao zvanični poziv za sastanak s "trojkom" Kontakt grupe o statusu Kosova, koji će se održati 30. avgusta u Beču. Za to vrijeme Jonas Johanson, posebni izaslanik Javiera Solane, boravi na Kosovu i daje punu podršku Ahtisaarijevom paketu mjera za budući status Kosova.

Poslije sastanka s premijerom Kosova Agimom Cekuom, Johanson je izjavio da EU veoma cijeni angažiranje kosovske strane na uspješnom okončanju procesa statusa Kosova.

"EU visoko cijeni spremnost Kosova za nastavak procesa. EU je također jasno kazala da razdoblje dodatnih pregovora treba biti ograničeno i treba se okončati bez drugih nepotrebnih odgoda", kazao je on.

Premijer Ceku je istaknuo kako se pitanje Kosova mora tretirati kao evropsko i zato zemlje članice Evropske unije trebaju sačuvati jedinstveno stajalište o planu Marttija Ahtisaarija i priznati neovisnost Kosova nakon dodatnih pregovora od 120 dana.

"Teške odluke odgodom ne postaju lakše, već se one moraju donijeti i mi tražimo od EU da sačuva jedinstvo oko Ahtisaarijeva prijedloga i da prizna neovisnost poslije 120 dana", kazao je kosovski premijer.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić jučer je izjavio kako još uvijek nije formiran pregovarački tim te da će to biti napravljeno nakon što stigne službeni poziv i budu poznati forma i način na koji će početi pregovori.

Službeni, pisani poziv stigao je u četvrtak i u Prištinu.