Svijet
0

Još pet alpinista poginulo na Himalajima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje pet alpinista iz južnokorejske ekspedicije poginulo je u lavinama pošto su osvojili vrh K-2 na Himalajima u sjevernom dijelu Pakistana, potvrdio je danas njihov tur-operater.

"Naš zvaničnik u Baznom kampu (na Himalajima) potvrdio je smrt petorice", rekao je vlasnik "Blue sky travel i tours" Gulam Mohamad u izjavi za agenciju Reuters.

Grupa alpinista se u petak vraćala sa vrha K-2, druge najviše planine na svijetu (8.611 metara), kada ih je povukla lavina u okomitoj klisuri nazvanoj "Grlić flaše" (Botleneck).

Tom prilikom su poginula tri Južnokorejanca i dva Nepalca. K2 je u karakorumskom dijelu himalajskog lanca, na granici između sjevernog Pakistana i sjeverozapadnog dijela Narodne Republike Kine.

Mohamad je kazao da je sedam ostalih alpinista iz južnokorejske ekspedicije uspjelo da stigne do kampa na visini od 8.611 metara.

Reuters podsjeća da se lavina pokrenula u petak da se strahovalo za alpiniste koji su se našli u nezgodnoj poziciji na oko 8.000 metara pošto su pokidani fiksirani konopci.

Srpski alpinista Dren Mandić (32), član subotičkog Planinarskog kluba "Spartak", poginuo je dok se sa ekspedicijom peo na Himalaje, prenosi Tanjug.

Nesreća se dogodila, kako se navodi na internet strani vojvođanske ekspedicije, na završnom usponu ka vrhu, na visini od oko 8.200 metara, kod Botlneka.