Vatikan
0

Još nije odlučeno da li će se tužiti Suzana Maiolo

FENA
Vatikan je u subotu saopćio da još nije odlučio da li će podnijeti krivično prijavu protiv žena koja je u četvrtak, na početkom Božićne mise u bazilici svetog Petra u Rimu oborila papu Benedikta XVI na pod.

Papa je djelovao nepovrijeđen kada se u subotu u podne, dan poslije Božića, obratio sa svog prozora vjernicima okupljenim na Trgu svetog Petra, prenosi Reuters.

Vatikan je naveo da će pravni tim odlučiti da li će u narednih nekoliko dana podnijeti krivično prijavu protiv Suzane Maiolo (25), državljanke Švicarske i Italije.

Maiolo je zaprepastila katoličku javnost i izazvala mnoge polemike o sigurnosti poglavara katoličke crkve kada je preskočila barikade u bazilici, zgrabila Papu za ogrtač i oborila ga na pod.

Papa je u incidentu prošao nepovrijeđen, ali francuskom kardinalu Rogeru Etchegarayju u gužvi slomljena butna kost i u nedjelju bi trebalo biti operisan.

Maiolo, koja nije bila naoružana, smjesta je privedena, a potom prebačena u medicinsku ustanovu na ispitivanje zbog sumnje da je "psihološki nestabilna".

Kako je javila italijanska novinska agencija ANSA, Maiolo, koja ima povijest mentalnih bolesti, izjavila je da joj je namjera bila da zagrli Papu i da nije željela da mu naudi.

Ista žena je u decembru prošle godine pokušala da provede istu ideju u djelo, ali ju je osiguranje u tome spriječilo.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi rekao je da je pravni tim "obično blag" prema izgrednicima, što bi, prema tumačenju britanske agencije, moglo značiti da će Majolo vjerojatno biti na duže vrijeme smještena u neku italijansku psihijatrijsku ustanovu i da protiv nje neće biti podignuta tužbi.

Počinioci ozbiljnijih prijestupa u Vatikanu obično bivaju izručen italijanskom pravosuđu.

Turčin Ali Akča koji je 1981. na Trgu svetog Petra pucao u papu Ivana Pavla II osuđen je pred italijanskim sudom na doživotnu zatvorsku kaznu.

Incident u bazilici Svetog Petra nije prvi slučaj da je papa Benedikt XVI bio ugrožen.

U junu 2007. jedan 27-godišnji Nijemac pokušala je napasti Papu dok se vozio trgom Svetog Petra u džipu s otvorenim krovom.

Mediji i javnost su, nakon najnovijeg incidenta, izrazili sumnju u sistem sigurnosti u Vatikanu, a izvori iz Vatikana najavili su detaljnu reviziju sigurnosnih procedura.

Lombardi je izjavio da je apsolutna sigurnost Pape nemoguća jer kontakt s ljudima predstavlja dio njegove misije, prenosi Tanjug.