SAD
0

Još nema službene obavijesti o zatvaranju baze u Kirgistanu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Države još čekaju službenu obavijest vlade Kirgistana da više neće dopustiti američkim snagama da na teritoriju te zemlje zadrže bazu Manas, koja je od kritične važnosti za vojne operacije u Afganistanu, objavio je u petak State Department.
  • Postoje izjave za štampu vladinih zvaničnika Kirgistana, koje smo vidjeli. Međutim mi nismo dobili službenu obavijest o statusu baze Manas. Danas smo nastavili s operacijama u bazi, dok nastojimo nastaviti raspravu s kirgistanskom vladom o našoj tamošnjoj prisutnosti, rekao je glasnogovornik State Departmenta Gordon Duguid.

Zračnu bazu Manas na sjeveru Kirgistana, SAD je koristio više godina kao glavnu stanicu za popunu gorivom na letu transportnih aviona za Afganistan, prenijela je u subotu Hina.

Kirgiski predsjednik Kurmanbek Bakijev, objavio je zatvaranje baze početkom sedmice tokom posjete Moskvi, gdje su toj bivšoj sovjetskoj republici obećane dvije milijarde dolara financijske pomoći i kredita.

Glasnogovornik Vlade u Biškeku u petak je izjavio da je odluka o zatvaranju baze konačna.

Kirgistan je 2005. prijetio da će jednostrano raskinuti ugovor o bazi, no on je produžen godinu dana kasnije nakon što je SAD povećao naknadu za njezino korištenje.