Svijet
0

Još najmanje 37 nestalih u požarima u Australiji

FENA
Najmanje 37 osoba još se vode kao nestale tri sedmice nakon razornih šumskih požara u kojima je poginulo najmanje 210 ljudi u australskoj državi Viktoriji, izjavio je u subotu visoki vojni oficir.

Brigadir Michael Arnold, zapovjednik zajedničke radne grupe s državnim vlastima zadužene za potragu za tijelima, izjavio je kako očekuje da će novi posmrtni ostaci biti pronađeni u najtežoj australskoj prirodnoj katastrofi u 110 godina.

Mrtvozornica države Viktorija, Jennifer Coate, naredila je da se više od 1.000 lokacija ponovo istraži nakon što su posmrtni ostaci pronađeni u područjima za koja se vjerovalo da su već očišćena.

"Mrtvozornica želi da se uvjeri da je izvršena obimna pretraga", navodi novinska agencija Australian Associated Press Arnoldove riječi. On je izjavio da će pretraga obuhvatiti oko 1.300 lokacija.

"To nije jednostavan zadatak. Znamo da još ima 37 nestalih osoba, neobično je da smo nalazili posmrtne ostatke tokom pretrage", kazao je.

Strahuje se da bi se četiri velika požara koja još plamte u Viktoriji mogla proširiti tokom vikenda, ali su vatrogasne jedinice saopćile da su ostvarile napredak u njihovom lokalizovanju.

Vlasti su upozorile na novi toplotni val koji bi se mogao pojaviti tokom naredne sedmice, prenosi Reuters.