Svijet
0

Još milijardu eura pomoći zemljama u razvoju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso je u ponedjeljak na konferenciji za štampu u okviru samita G-8, u Japanu, najavio novi paket pomoći Evropske unije, vrijedan milijardu eura, čiji je cilj podrška poljoprivredi zemalja u razvoju obezbjeđenjem gnojiva i sjemena za siromašne ratare.

Uz ranije već odobrenih 800 miliona eura, EU će u fond za pomoć agraru siromašnih zemalja za 2008. i 2009. izdvojiti ukupno 1,8 milijardi eura, preneosi agencija Kyodo.

Barroso je također apelirao na lidere G-8 da se tokom trodnevnog sastanka obavežu da će prepoloviti emisiju ugljičnog dioksida i drugih štetnih plinova u atmosferu do 2050. godine, da bi tako pokazali odlučnost za borbu protiv globalnog zagrijavanja.

Na prošlogodišnjem samitu G-8 u Njemačkoj čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a saglasili su se da ozbiljno razmotre ograničenje emisije spomenutih plinova do polovine stoljeća, koje je predložio tadašnji japanski premijer Shinzo Abe.

Barroso također traži da se lideri G-8 slože oko potrebe da se postavi "smislen i ambiciozan" srednjoročni cilj u pogledu emisije štetnih plinova iz razvijenih zemalja, koji bi, smatra on, povećao kredibilitet dugoročnih ciljeva.

Barroso je, međutim, izrazio sumnju da će se šefovi zemalja G-8 složiti oko konkretnih, numeričkih ciljeva za period do 2020. ili 2030. godine.

Po Barrosu, skup u Japanu mogao bi se smatrati uspješnim i ukoliko se dogovori smanjenje emisije plinova s učinkom staklenika za 50 posto do 2050. i u principu redukcija te emisije na srednji rok.

Šef EU-a je kazao da bi tada G-8 bila mnogo bolje pozicionirana u pregovorima o smanjenju emisije štetnih plinova s Kinom, Indijom i drugim zemljama u razvoju koje bilježe ubrzan privredni rast.

SAD, međutim, ostaje na stanovištu da je besmisleno postavljati srednjoročne ciljeve bez učesća navedenih zemalja u razvoju, koje ubrezno povećavaju emisiju štetnih plinova.

"Dovoljno sam realističan da vam kažem: ako Kina i Indija ne teže istome, nećemo riješiti ovaj problem", izjavio je američki predsjednik Bush u nedjelju na konferenciji za štampu.

Razvoj Afrike, globalni izazovi klimatskih promjena, prehrambena sigurnost i skok cijena goriva su neke od najvažnijih tema ovogodišnjeg samita G-8, u kojem učestvuju i predstavnici dvadeset sedmočlane EU.