Meksički zaljev
0

Još jedan neuspjeh u zaustavljanju curenja nafte

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Naftna kompanija British Petroleum (BP) doživjela je još jedan neuspjeh u naporima koje ulaže da zaustavi curenje nafte iz oštećene bušotine u Meksičkom zaljevu.

Nafta koja curi odložila je početak ključnog testa pritiska koji treba da omogući stručnjacima BP-a da utvrde da li je nova kupola na bušotini dovoljno jaka da zaustavi curenje nafte. Predstavnik kompanije za štampu rekao je da se rad nastavlja na bočnom priključivanju toka nafte iz bušotine na kupolu.

Član tima koji je američka vlada formirala povodom ove ekološke katastrofe, Ted Allen , kaže za BBC da će ključni testovi biti izvršen uskoro.

"Kad BP bude spreman i postupak (testiranja) počne, krenućemo da povećavamo pritisak pod kupolom, u šestosatnim intervalima. Zatim ćemo svakih šest sati praviti pauze da očitamo stanje pritiska i podatke dobijene sonarnim mjerenjem. Testovi će trajati najduže 48 sati, a onda ćemo izvršiti procjenu narednih koraka", rekao je on.

Kupola je postavljena na oštećenu bušotinu kako bi blokirala curenje nafte, dok ne bude spremna nova bušotina na morskom dnu - što se očekuje tokom augusta.

Nafta je počela da curi u more krajem aprila nakon eksplozije na platformi iznad bušotine, u kojoj je poginulo 11 osoba.