Svijet
1

Još jedan krvavi dan u Siriji

Anadolija
U današnjim napadima pripadnika vojske odane režimu Bashara al-Assada na pobunjenike, danas je smrtno stradalo 47 osoba, saopštila je Organizacija za nadgledanje ljudskih prava sa sjedištem u Londonu.

Prema istom izvoru, u napadima sirijske vojske koji su počeli jutros u raznim dijelovima Damaska smrtno su stradale 23 osobe dok je veliki broj povrijeđenih.

Prema procjenama članova ove organizacije, u Siriji je danas ukupno stradalo 47 osoba, od čega u Damasku 23, Homsu 11, Deri osam, Halepu tri, Idlibu i Hami po jedna osoba.

Sirijska vojska bombarduje naselje Selahaddin u Halepu, koje je ranije zauzela opoziciona Slobodna vojska Sirije.

U saopćenju ureda za hitne intervencije i vanredne situacije pri Vladi Republike Turske, stoji se da se u Turskoj snalazi 59 710 sirijskih državljana.

Prema istom izvoru, u Turskoj postoji ukupno osam izbjegličkih kampova za sirijske državljane, od čega u Hatayu pet, Sanliurfi dva i u Gaziantepu jedan. U gradu Kilisu nalazi se kamp sa 12 hiljada osoba.

Do sada je kroz Tursku prošlo blizu 90 hiljada sirijskih državljana koji su tražili spas od režima Bashara al- Assada. Turska je svim sirijskim izbjeglicama pokušala pružiti svu neophodnu liječničku i humanitarnu pomoć.

U izbjegličkim kampovima osigurani su dnevni obroci, ljekarska njega, društvene aktivnosti, obrazovane aktinvosti, mjesto za molitvu, prevodilac, banka i ostale potrebne stvari.