Svijet
0

Još jedan govor predsjednika Busha o terorizmu

FENA
Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush još jednom je odlučno potvrdio da će i dalje nastaviti vršiti stalni pritisak na članove terorističke organizacije Al-Qaida.

Bush je u četvrtak održao još jedan iz serije govora koji prethode petoj godišnjici terorističkih napada na Sjedinjene Države, i ključnim novembarskim izborima za članove Kongresa.

Struktura ovoga trećeg obraćanja u posljednja tri dana, u Atlanti, bila je zasnovana na izvještaju uspješnih mjera zaštite koje je zemlja poduzela da bi se zaštitila od terorističkih naada.

On je pozvao Kongres da njegovoj administraciji odobri praćenje međunarodih telefonskih razgovora i e-maila bez sudskog naloga. Federalni sud je tu praksu prošlog mjeseca nazvao protuustavnom.

Demokrati su pokušali na ovaj govor odgovoriti novim prijedlozima za zakone, koji će po njihovom mišljenu poboljšati američku sigurnost putem izmjene politike prema Iraku i pronalaženja boljih načina da se teroristi izvedu pred lice pravde, kao i provedbom prijedloga imenovanih u izvještaju komisije koja je istraživala napade 11. septembra.

Demokrati optužuju predsjednika Busha da ističe borbu protiv terorizma kako bi skrenuo pažnju sa sve nepopularnijeg rata u Iraku. Oni se nadaju, prenosi VOA, da će im upravo pitanje Iraka pomoći da na novembrskim izborima osvoje većinu i preuzmu kontrolu nad Kongresom i Senatom.