Kalifornija
0

Još 50 dana do potpunog finansijskog sloma

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekada najbogatija američka savezna država Kalifornija u roku od 50 dana će doživjeti finansijski slom ako guverner Arnold Schwarzenegger ne nađe načina da popuni proračunsku rupu od 24,3 milijarde dolara, upozorila je državna kontrola, prenosi Reuters.

Prihodi kalifornijskog proračuna u maju su pali za 1,14 milijardi dolara, odnosno 17,7 posto u odnosu na prošlu godinu, ali su i 827 milijuna dolara manji od već umanjenog proračunskog plana.

Kalifornija ide prema finasijskoj katastrofi ukoliko se odmah ne usklade rashodi i prihodi, ustvrdio je državni kontrolor John Chiang.

Prihodi od poreza na dohodak pali su 39,3 posto, dok je prihod od poreza na dobit prepolovljen i manji je 52,1 posto. Također, prihod od poreza na prodaju imovine manji je 7,6 posto, prenio je Business.hr.

Chiang, koji je demokrat i u opziciji je Schwarzeneggeru, koji je republikanac, zalaže se za potpuno izbalansirani proračun bez deficita, dok guverner misli da dijelom može smanjiti troškove, odustati od nekih projekata te posuditi novac izdajući obveznice.