Svijet
0

Još 30-40 godina da istočni dio Njemačke dostigne zapadni

FENA
Brandenburška vrata, Berlin
Brandenburška vrata, Berlin
Proteći će još možda i 40 godina prije nego što ekonomija bivše istočne Njemačke uhvati korak sa prosperitetnijom privredom zapadnog dijela zemlje, ocijenio je ekonomista Ulrih Blum, predsjednik ekonomskog instituta IWH u istočnom gradu Haleu.

Blum je u intervjuu listu "Noje prese" iz Pasaua, povodom 16. godišnjice ujedinjenja, rekao da je njemačka vlada načinila brojne greške koje su usporile proces ekonomskog približavanja dijelova nekad podijeljene zemlje.

"Bit će potrebno još 30 do 40 godina da istočni dio ekonomski dostigne zapadni," rekao je Blum.

Politički lideri su svojevremeno očekivali da će razlike između dvije Njemačke nestati tokom jedne generacije, a ne tri, prenio je Reuters.

Stopa nezaposlenosti u istočnim njemačkim pokrajinama je 17,2 odsto radne snage, u poređenju sa 8,9 odsto u zapadnim, a plate su na istoku zemlje 23 odsto niže nego na zapadu.

Istočnu Njemačku je poslije ujedinjenja 1990. napustilo više od milion građana u potrazi za boljom ekonomskom perspektivom.

"Nedostaju velike kompanije koje bi imale sjedište na istoku. Tu su samo male kompanije," rekao je Blum, ocjenivši da je Njemačka načinila "kardinalnu grešku" što nije rutinski vratila prvobitnim vlasnicima kompanije koje su nacionalizovane za vrijeme komunističke vladavine u Istočnoj Njemačkoj.

Pojedine istočnonjemačke firme su vraćene ranijim vlasnicima poslije komplikovane procedure, ali su mnoge druge prešle u ruke zapadnonjemačkih kompanija, koje su ih poslije kupovine zatvorile da bi eliminisale konkurenciju, objasnio je Blum.

To je, prema njegovoj ocjeni, otežalo poslovanje malih i srednjih firmi na istoku Njemačke.