Svijet
0

Jordanski kralj upozorio na opasnost od eksplozije u regiji

FENA
Jordanski kralj Abdullah II upozorio je u četvrtak da bi situacija na Bliskom istoku mogla eksplodirati zbog izgradnje židovskih naselja u istočnom Jerusalemu.

"Bojim se da bi napetost mogla prerasti u eksploziju i da sve strane plate cijenu," rekao je hašemitski kralj na godišnjoj konferenciji jordanskih ambasadora.

Monarh je to rekao uoči sastanka Arapske lige u Kairu u subotu, na kome će možda biti data suglasnost za početak neizravnih pregovora Izraela i Palestinaca.

Abdullah II je ponovno optužio Izrael da se igra vatrom jer poduzima jednostrane akcije u istočnom Jerusalemu, osvojenom u Šestodnevnom ratu 1967. od Jordana.

"Izrael mora odabrati između života u izoliranoj tvrđavi u regiji ili postizanja mira sa svim arapskim i islamskim državama u skladu s Arapskom mirovnom inicijativom", rekao je kralj.

Arapski mirovni plan, usvojen na arapskom samitu u Bejrutu 2002., nudi normalizaciju odnosa Izraela sa svim arapskim državama, u zamjenu za povlačenje sa svih arapskih teritorija osvojenih u spomenutom ratu, uključujući i istočni Jerusalem, podsjećaju svjetske novinske agencije.

Prije dvije sedmice Abdullah je rekao da bi rat mogao izbiti na Bliskom istoku ovoga ljeta ne bude li napretka u obnovi izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

"Dođe li i ljeto a ne bude aktivnog procesa, postoji dobra šansa za sukob i niko neće biti pobjednik ako do toga dođe," rekao je Abdullah, prenosi Tanjug izvještaje izraelskih medija.