Svijet
1

Jordan izveo nove zračne napade na položaje IDIL-a

Anadolija
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Jordanska vojska je potvrdila da je izvela nove zračne napade na položaje terorističke organizacije IDIL.

U saopćenju jordanske vojske se navodi da je su lovci mlaznjaci izveli zračne napade na mete IDIL-a prije nego su se bezbijedno vratili u vojne baze. U saopćenju nisu nadevene lokacije koje su bombardovane.

Jordanski avioni su u četvrtak i petak izveli napade protiv IDIL-a, kao odgovor na ubistvo jordanskog pilota Moaza al-Kasasbe, kojeg su militanti ubili početkom ove sedmice.

Jordanski kralj Abdullah II proglasio je "nemilosrdan" rat protiv IDIL-a nakon što je militantna grupa objavila videosnimak na kojem se prikazuje brutalno ubistvo jordanskog pilota.

Inače, teroristička organizacija IDIL je u junu prošle godine pokrenule veliku ofanzivu prvenstveno na Mosul, Tikrit, a poslije i na druge iračke gradove. IDIL trenutno kontroliše sjeverne dijelove Iraka i Sirije. Koalicione snage predvođene Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) već nekoliko mjeseci izvode zračne napade protiv militanata IDIL-a.

IDIL je 29. juna saopćio da osniva halifat, a na čelo te države imenovali su svoga čelnika Abu-Bakra Al-Baghdadija. Militanti IDIL-a do sada su kidnapovali i odsijecanjem glave usmrtili nekoliko novinara i humanitarnih aktivista čime su zgrozili svjetsku javnost.